Co to je zralá pleť? Jaký význam má pro permanentní make-up

Jako zralou pleť označujeme pleť, která vlivem změn v organismu začíná projevovat známky stárnutí. Pro správné provedení permanentního make-upu zralé pleti je zapotřebí znát její projevy a specifika. 

Jaké jsou příznaky stárnoucí pleti?

Na první pohled lze zralá nebo také stárnoucí pleť poznat podle projevů, které souvisejí s úbytkem tuku a vody, kolagenu a hyaluronu v podkoží v důsledku přibývajícího věku.

 

Mezi viditelné projevy patří:

  • ztráta přirozeného jasu pleti;
  • pomalu se prohlubující linky, měnící se ve vrásky;
  • povolování kontur pleti v obličeji;
  • dehydratace pleti;
  • ztráta elasticity pleti;
  • nežádoucí barevná pigmentace.

 

K projevům stárnoucí pleti dochází u každé ženy v jiném věku, to závisí na její genetické výbavě i životním stylu včetně péče o pleť

První příznaky zpravidla ženy pociťují po 40. narozeninách. Nutně se přitom nemusí změnit typ pleti – stále může být pleť od přírody normální, mastná, suchá nebo smíšená. Proto je potřeba nastavit celou proceduru permanentního make-upu na základě aktuálního stavu pleti klientky, tedy zvolit správný typ jehly, rychlost strojku, napínání kůže i doporučení pro domácí péči. 

Při používání pojmu zralá pleť myslete na to, že tento termín označuje stav pleti, nikoli typ!

Jak by měla proběhnout aplikace permanentního make-upu u zralé pleti?

Nejdříve si určete typ pleti klientky, na které proceduru budete provádět. Mnohé i napoví anamnéza, kterou vám klientka po příchodu vyplní. Zeptejte se na důležité informace, jak například zda u ní momentálně neprobíhá menstruace, jestli spala dobře atd. To jsou velmi podstatné informace, které při provádění permanentního make-upu oceníte.

Mou častou otázkou, pokud vidím citlivou pleť, je,  jaká je běžná péče o pleť a jak pleť reaguje na krémy, které klientka používá.  Proč se ptám?  Takto snadno zjistím míru citlivosti pleti a přizpůsobím tomu postup práce.

Před zahájením práce je u každé klientky naprosto nezbytné vědět o jejím typu pokožky první poslední.Jen tak můžete dosáhnout těch nejlepších výsledků!

Klientka by měla být informována o celém průběhu procedury a nezapomeňte ji také průběžně informovat o nestandardních projevech pleti během zákroku.

V průběhu práce se může zralá pleť chovat jinak, než jste zvyklá, i to se stává. Je nutné zachovat klidnou hlavu a práci reakci pleti přizpůsobit.

Zralá a zároveň citlivá - je to problém?

Velmi často vás potká práce na pleti zralé, která je zároveň velmi citlivou pletí.

Jak na to? Má rada je jednoduchá. Vyhodnoťte míru citlivosti pleti a při provádění permanentního make-upu nevolte ostré jehly. Pleť byste ještě více traumatizovaly, což by vedlo ke krvácení a velkým otokům. 

Vhodnými jehlami jsou spíše kulatější jehly s průměrem 0,3 mm – 0,4 mm. Pleť při práci napínejte velmi opatrně, vaše ruka by měla být uvolněná. 

Volte raději organické pigmenty od značky DERMATEK nebo hybridní pigmenty, aby snáze vcházely do pleti a práce nebyla moc zdlouhavá.

V případě, že i tak pleť reaguje vysokou citlivostí, snažte se aplikaci co nejdříve ukončit, ale ne na úkor symetričnosti nebo estetikyPokud byste totiž velmi citlivou pleť nad míru namáhala, mohlo by dojít k nepřiměřené reakci imunitního systému, který vyhodnotí pigmenty jako „nepřátele” a z pleti je kompletně vyloučí, aby se pleť mohla co nejdříve zahojit. 

Vysvětlete klientce, proč by nebyl dobrý nápad v provádění permanentního make-upu pokračovat a že vše doladíte na následných korekcích.

Více o tom, jak kůže reaguje na pigmenty a čemu při provádění PMU věnovat pozornost najdete v článku „Jak se chová pigment v pleti” u mě na blogu.

Na závěr vám dám jednu radu z praxe -  není nutné se při práci na zralé pleti ničeho obávat, jen vnímat to, jak reaguje a vše tomu patřičně přizpůsobit. Naše práce je krásná, ale náročná a vše co se děje jsou výzvy, které nás posouvají dopředu.

 

Vaše Vlaďka

Zpět do obchodu