Moderní řemeslo i životní styl, to je permanentní make-up

Slyšíte o něm, uvažujete, že jej na vlastní kůži (doslova) vyzkoušíte nebo chcete být mezi těmi, kdo s pomocí permanentního make-upu mění vizáž druhých? Potom jistě dobře víte, co PMU je a co vše obnáší. A pokud ne, tento článek vám vše důležité pomůže odhalit!

 

Kdo jiný by vám mohl lépe osvětlit, co se vlastně pod názvem permanentní make-up skrývá, než žena, která se jím už dlouhé roky zabývá, učí o něm ostatní a vlastně jím úplně žije.

vladka_hyblova

 

 

Vlaďka Hýblová: „Snad – protože je mi celá záležitost tak blízká – je můj pohled na věc trochu poetický. Artista s tetovacím perem, pigmenty pro pleť a kůží je trochu jako umělec s barvami, štětcem a plátnem. Tak to vnímám já. Tento obor je velmi kreativní, různorodý, plný informací z oblasti jak dermatologie, tak i výtvarnictví! A pokud ho budete dělat s láskou a vášní, budou vás umělecká díla na pleti druhých po mnoha směrech bavit a naplňovat.”

Základní definicí permanentního make-upu už jsme se zabývali v článku Permanentní make-up pro profesionály, kde jsme si vysvětlili, že se jedná o kosmetickou techniku - proceduru - kdy je pomocí tetovacího strojku a jehly aplikován do vybraných míst v pleti speciální pigment.

Proč by to měl někdo chtít, jak dlouho permanentní make-up vydrží, a jak se liší třeba od klasického tetování? To si dnes povíme a nakousneme i celou řádku dalších témat, které s permanentním make-upem a jeho aplikací souvisí.

 


Není tetování jako tetování

Je smutné, že je stále velká spousta těch, kteří si při zmínce o provádění permanentního make-upu představí slečnu s rozpitou umělou pihou nad rtem a obočím, které vypadá jako jeden tenký oblouček namalovaný fixou. Moderní PMU něco takového v žádném případě nepřipouští ani nezpůsobuje. Nemůžeme popřít, že s přelomem milénia se pár takových objevilo, ale dnes už je představa, že někdo při opouštění kosmetického salonu dopadne právě takto, naprostá fikce.

Vůbec se okolo permanentního make-upu točí celá řádka stigmat a mýtů - i kvůli tomu, že se jedná o poměrně mladý obor - který ale v posledních dvou dekádách prošel obrovskou proměnou k lepšímu.

A pokud jde o to, jaký rozdíl je mezi PMU a klasickým tetováním, pak hlavní roli zde hraje především hloubka vpichu. Permanentní make-up se ukládá na pomezí první a druhé vrstvy pokožky (dermis), zatímco pigment u tetování bývá vpravován hlouběji. A s tím se nám už hlásí otázka výdrže. 

permamakeup

Klasické tetování bolí, bolí i permanentní make-up?

Už jsme si řekli, že permanentní make-up se nevpravuje tak hluboko do kůže, jako je tomu u klasického tetování a i využívané techniky a nástroje se zde mírně liší. Bolestivost je nicméně velmi individuální záležitost, a tak můžeme jen s jistotou říct, že zkušený artista udělá maximum pro to, aby jakoukoliv bolest minimalizoval a člověk na kosmetickém lehátku se u aplikace PMU cítil co nejpříjemněji. Spíš než s bolestí se člověk setkává spíš s jistou mírou nepohodlí.

Kdo PMU „nosí“ a jak dlouho vydrží

Pokud je artista šikovný, dokáže s pomocí strojku a pigmentů malé zázraky. Vyplněné a dokonale tvarované obočí, jemná oční linka nebo opticky plnější rty nemusí být nutně jen záležitostí marnivosti a úspory času při líčení, ale mohou mít i reálně pozitivní dopad na lidskou psychiku. Ne každý si totiž uvědomuje, že PMU může být spásou pro ty, kteří o své obočí, řasy či přirozený pigment v kůži přišli kvůli zranění (jizvy) nebo ze zdravotních důvodů, například kvůli alopecii, chemoterapii, hypopigmentaci nebo vitiligu. 

Artistu by ale vždy mělo zajímat více to, pro koho NENÍ permanentní make-up vhodný a jaké jsou kontraindikace jeho aplikace. Může si třeba permanentní obočí dopřát nastávající maminka v těhotenství? Co myslíte?

Jak dlouho vydrží permanentní make-up?

Výsledky permanentního make-upu nejsou - třebaže název k tomu svádí - stálé. Jedná se o dočasnou metodu, ať už zvolíte tetování obočí, rtů nebo očních víček.

Životnost permanentního make-upu ovlivňuje více faktorů - od práce artistky a použitých pigmentů, přes péči o permanentní make-up a vystavení vnějším vlivům, až po predispozice kůže každého jednotlivce – zpravidla se ale bavíme o zhruba dvou letech, kdy je pak třeba PMU oživit.

 

Pokud se vám zdá, že je těch informací najednou až příliš, věřte, že jsme sotva zavadili o povrch. Ale nebojte, pokud se toužíte permanentním make-upem živit a zabývat, ideální je svěřit se do péče těch nejlepších v Česku a zúčastnit se kurzu v akademii Vlaďky Hýblové nebo Vlaďku sledovat na Facebooku, kde dává celou řadu skvělých rad a tipů. Vždyť investice do sebe sama a svých znalostí se je tou nejlepší investicí!

Zpět do obchodu