Permanentní make-up: Pro koho není vhodný?

Práce profesionálního PMU artisty není jen o znalosti, jak permanentní make-up vpravit pod kůži, ale je také důležité vědět, kdy aplikace pigmentu pod kůži vhodná není. Existuje totiž hned 10 případů, kdy je třeba složit zbraně (čili tetovací strojek s pigmenty) a vysvětlit zájemci, že stále dokonalé tetované obočí nebo oční linky pro něj bohužel nejsou vhodné. Přečtěte si, které to jsou.

 

10 kontraindikací permanentního make-upu

  1.  Nic pro děti. Stejně jako u klasického tetování je i u permanentního make-upu potřeba, aby byl zájemce starší 18 let věku. S dovolením rodičů (podepsaný souhlas zákonného zástupce) či v jejich doprovodu je ale možné provést konkrétní kosmetický zákrok už od 15 let. Toto se však může lišit salon od salonu a i napříč různými technikami (například. vláskování/microblading se u osob mladších 18 let zpravidla neprovádí).
  2. Nevhodné pro těhotné a kojící. Zdraví nastávající maminky je důležitější, než krásné obočí v porodnici. Během těhotenství, po porodu a během kojení prochází tělo velkými hormonálními změnami. To ovlivňuje mimo jiné i pleť a kůži, která pak může na permanentní make-up reagovat různě. Může mít větší sklony k zánětům, výsledky jsou nestálé a i hojení PMU může být problematické.
  3. Nic pro nemocné. Zní to naprosto logicky, ale nemocný člověk má navštívit lékaře, nikoliv kosmetické studio. Pokud vám na kosmetické lehátko přijde osoba, u které jsou znatelné známky onemocnění, slabosti nebo se vám při konzultaci zmíní, že trpí třeba na oslabený imunitní systém, tak zpozorněte.V takovém případě je naprosto správné poprosit zákazníka o odchod nebo odložení termínu, dokud nedoloží potvrzení od lékaře, že kosmetický zákrok je v tomto případě v pořádku. Proč? Pomineme, že je třeba myslet i na vlastní zdraví a představíme si situaci, kdy bude mít kůže oslabeného nebo nemocného člověka po tetování nějakou silnou reakci nebo se jeho ranky velmi ošklivě zanítí. První na ráně pak budete vy!
  4.  Nevhodné pro pacienty s lupusem (systémový lupus erythematodes) a epilepsií (nebezpečí epileptického záchvatu během procedury). Tento bod se váže k číslu tři.
  5.  Nic pro osoby s kožními nemocemi a problémy. Tento bod opět souvisí s číslem tři. Je jedno, jestli trpí zájemce o PMU ekzémem, dermatitidou, růžovkou (rosaceou), psoriázou (lupénkou) nebo jinou kožní nemocí. Pokud není kůže zdravá a celistvá, pak PMU neaplikujeme.
  6.  Pozor na alergie! Kovy a barviva v pigmentech nebo konkrétní látky obsažené v kosmetice (zvlášť pak třeba znecitlivujících krémech) pro PMU mohou vyvolat u alergiků nepříjemnou reakci. Takové situaci se nejlépe vyvarujete důkladnou předběžnou konzultací se zákazníkem.
  7.  Nic pro osoby s keloidy a keloidními jizvami. Ty vznikají nejčastěji jako následek akné, ale z podstaty jejich tvorby se zjizvená tkáň může utvořit i na místě ranky po vpravení pigmentu do kůže. Místo perfektního permanentního make-upu by měl zákazník jen ošklivou jizvu. Co o této problematice říká sama Vlaďka Hýblová si můžete poslechnout tady na našem Facebooku.
  8.  Nevhodné pro uživatele izotretinoinu (isotretinoin / kyselina 13-cis-retinová / lék Accutane), což je lék primárně používaný k léčbě těžkého akné. A zatímco aknózní pleť jako taková se nutně s permanentním make-upem nevylučuje (vždy je třeba individuální zvážení, zda PMU provádět) po léčbě izotretinoinem bývá kůže tenká až křehká, suchá, citlivá a imunita jedince oslabena, takže permanentní make-up by zde napáchal jen škody.
  9. Pozor u osob s cukrovkou, nemocí štítné žlázy nebo probíhající chemoterapií. Není to tak, že by v případě této trojice byl permanentní make-up zakázán, ale vždy si vyžádejte od vašeho zájemce lékařské potvrzení, že kosmetický zákrok na jeho kůži je bezpečný a můžete jej provést. Je to pro dobro vás obou.
  10. Pozor na zvýšenou krvácivost a léky na ředění krve. Při permanentním make-upu kůži jehlou narušujete a může tedy jako každá jiná ranka kdekoliv na těle trochu krvácet. Zvýšená krvácivost a problém s přirozeným zacelováním ran však může být velmi nepříjemným „zpestřením“ vaší práce a tak se na to připravte.

 

V závěru zopakujeme, že hlavní je nezanedbat prvotní konzultaci se zájemcem o PMU, řídit se svým nejlepším uvážením, nebát se poradit s odborníkem (lékařem) a nikdy nic zbytečně neriskovat.

Pokud vás toto téma zajímalo a chtěli byste prohloubit své vědomosti v oblasti permanentního make-upu, neváhejte se přihlásit do některého z kurzů akademie Vlaďky Hýblové, přední české profesionálky na PMU, která má za sebou roky praxe a zkušeností.

Zpět do obchodu